Wie is wie – Bert Carremans
De lokale afdeling van Natuurpunt in Hasselt en Zonhoven wordt gedragen door vele medewerkers en vrijwilligers. Maar wie werkt er nu precies achter de schermen?
Aan de hand van 3 korte vragen willen we jullie een idee geven wie ze zijn, welke ideeën ze hebben, waarom ze zich inzetten. In dit bericht geven we graag het woord aan Bert Carremans.
Wat is jouw rol binnen Natuurpunt Hasselt-Zonhoven?
Ongeveer een jaar geleden ben ik gestart als vrijwilliger en bestuurslid bij Natuurpunt Hasselt-Zonhoven. Momenteel beheer ik deze website en sta ik in voor het verzenden van de nieuwsbrieven en onze Instagram-account.
Daarnaast zet ik me in voor het prachtige natuurgebied Kiewit in de rol van conservator. Hiervoor werk ik samen met het beheerteam, de planningsconsulent en werkploeg bij Natuurpunt en de Stad Hasselt. Samen trachten we om dit natuurgebied nog beter te maken voor fauna en flora. We zijn dan ook heel trots dat zoveel wandelaars de weg vinden naar dit gebied.
Heb je een voorstel om de natuur in Hasselt of Zonhoven vooruit te helpen?
De natuur staat op verschillende vlakken onder druk. Denken we maar aan:
- de verontreiniging van lucht, water en grond
- de afname van biodiversiteit
- de klimaatverandering en droogte
- de versnippering van natuur
In onze natuurgebieden kunnen we direct ingrijpen om deze negatieve evoluties te milderen of op te lossen. Concreet doen we dit door gericht natuur aan te kopen en beheerwerken uit te voeren voor natuurherstel.
Buiten de natuurgebieden kunnen we de publieke opinie informeren en sensibiliseren. Dit kunnen we doen door middel van:
- educatieve wandelingen met natuurgidsen
- cursussen rond diersoorten, planten determineren, …
- lezingen rond klimaatverandering en milieubescherming
- samenwerking met scholen en jongerenverenigingen
We blijven politici herinneren aan de actiepunten in de door hen opgestelde klimaatplannen (zie: klimaatplan Zonhoven en klimaatplan Hasselt). Maar we willen ook participeren door samen met Hasselt en Zonhoven projecten te realiseren voor meer groen dichter bij de inwoners.
We moeten zorgen dat de natuur bereikbaar is voor iedereen. De diversiteit in de bevolkingsgroepen met toegang tot natuur moet beter. Dus ook in achtergestelde wijken, scholen, zorgcentra, stadscentra, gevangenissen, … moet er extra groen bijkomen.
Er moet daarom niet direct een heel bos aangeplant worden. Door klein te beginnen (bijvoorbeeld samentuinen, tegeltuintjes, …), heb je meer kans op succes. En die kleine successen stimuleren mensen om zelf aan de slag te gaan in hun omgeving.
46% van de totale Vlaamse grondoppervlakte bestaat uit landbouwgronden. Er zit daar dus veel potentieel om verbeteringen door te voeren ten voordele van de natuur. De landbouwers staan onder sterke druk om steeds groter te worden en te specialiseren in slechts enkele soorten gewassen of dieren. We moeten onze hand uitsteken om terug meer biodiversiteit in het landbouwbedrijf te krijgen. Dit komt de landbouwer en de natuur ten goede.
Wat is jouw wens voor de komende generaties met betrekking tot het milieu?
Ik wens de komende generaties toe dat de huidige generatie de juiste beslissingen neemt om de klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit te stoppen. Het zijn langzame, maar gestage evoluties waarvan de effecten niet direct zichtbaar zijn. Soms zelfs niet in één mensenleven. En dat maakt het zo moeilijk om mensen hiervoor te activeren.
De uitdaging bestaat erin om het inzicht over al wat er al verloren is gegaan over te brengen van generatie op generatie. Er is een risico dat komende generaties de huidige situatie als normaal beschouwen waardoor de ernst van de zaak niet genoeg naar voren komt (het zgn. shifting baseline syndroom). Hierin hebben de (groot)ouders een verantwoordelijkheid in, vind ik. Ze kunnen dit al heel eenvoudig doen door te vertellen aan hun (klein)kinderen hoe de natuur er in hun kindertijd uit zag.